Vannak otthon olyan zöldségek, amik már nem tökéletesek, kicsit túlérettek? Vagy éppen ellenkezőleg, még nem elég érettek, esetleg kimaradtak egy korábbi étel főzése során? Akkor itt az idő, hogy ebédre vagy vacsorára készíts egy kiadós zöldséges ragut az egész család örömére! Ha éppen egy ízletes egytálételhez keresel ötletet, olvass tovább!
A ragu egy általános elnevezés azokra az ételekre, amiket fűszeres lében párolnak, legyen szó akár húsról vagy zöldségekről. Jellemzően ezek olyan egytálételek, amik az éppen otthon található alapanyagokból készülnek. A hozzávalókat apró kockákra vágjuk, és fűszeres lében megpároljuk. A végeredményt a főzés végén rántással vagy tejszínnel, tejföllel, joghurttal vagy kefírrel sűríthetjük. Az ilyen típusú ételek a jól ismert pörköltre hasonlítanak. A ragu eredetileg francia étel, és jellemzően húsból készül, ma már azonban egyre gyakrabban készítenek zöldséges ragukat is. Mindig használjunk a szezonnak megfelelő zöldségeket, vagy amiket otthon a kamrában vagy a hűtőben éppen találunk. Ez a fogás kiválóan alkalmas arra, hogy változatosságot csempéssz az étrendedbe, és nem utolsó sorban, hogy maradékmentesen főzz.
Nincs egyetlen tökéletes recept a zöldségraguhoz. Mindig készítheted az adott hangulatodnak éppen megfelelő módon, figyelembe véve, hogy milyen megmaradt alapanyag van otthon, vagy hogy melyik zöldségnek van éppen szezonja. Így ez az egyszerű étel más és más ízvilágot nyújt minden egyes alkalommal – egyszerűen megunhatatlan.
A gomba, sütőtök, cukkini, hagyma, póréhagyma, paprika, de akár a gyökérzöldségek is kiváló alapanyagok lehetnek. Ha úgy tartja a kedved, hüvelyeseket is tehetsz a raguba, ettől a kész fogás még laktatóbb főétel lesz. Gazdagíthatod a ragu ízét a kedvenc fűszereiddel. Reméljük, sikerül olyan ízletes és könnyen elkészíthető ételt tenned az asztalra, amit örömmel fogyaszt az egész család.