A legtöbbek által még ma is tartott húsvéti hagyomány a tojásfestés. Ha locsolókat már nem is várunk velük, a lakás díszítésére, különböző dekorációs célokra szívesen használjuk. Bár klasszikusan piros színű, de a dekorboltok és a kreatív tojásdíszítési eljárások terjedésével ma már csak a fantáziád szab határt annak, hogy éppen arany színű porba hempergetve „antikolod”, vékony ecsettel mintázod, festékszóróval színezed, vagy éppen betonból öntöd ki őket – a neten rengeteg ötletet és leírást találsz arra, hogyan készíts olyan tojásokat, amik otthonod igazi díszei lehetnek és amiket a locsolók is szívesen megőriznek.
Az egyik népszerű és fillérekből elkészíthető módszert mi is megosztjuk veled – mindössze egy régi harisnyára, kisebb levelekre és esetleg virágokra, valamint sok-sok vöröshagyma héjára lesz szükséged hozzá.
Húsvéti jelképek
A tojás
A Húsvét egyik legismertebb és elterjedtebb jelképe kétségkívül a tojás, de azt valószínűleg kevesen tudják, hogy a termékenységet és az újjászületést jelképezi.
A víz
A víz a megtisztulást és megújítást jelképezi a húsvéti hagyományokban, ebből alakult ki a locsolkodás szokása.
A piros szín
Az élénk piros szín mágikus erőre és szintén a termékenységre utal, a keresztény értelmezésben pedig Krisztus vérét jelképezi.
A barka
Jeruzsálemben a 6. századtól pálmaleveleket szenteltek és ezzel tartottak körmeneteket, mert védelmező erőt tulajdonítottak neki. Nálunk a barkát használták hasonló célra, gyógyításra, főleg torokfájásra, rontás ellen, valamint mennydörgés és villámlás elhárítására
A könnyfacsaró torma fogyasztása például nem csak boldogsághormonokat szabadít fel – legalábbis abban, aki szereti – de a népi hiedelem szerint a gonosz szellemeket is elűzi. A sonkát pedig nem csak fogyasztották, de vidéken a maradék csontot a fára is akasztották, bízva a gazdag termésben. Itt sem hagyunk tippek nélkül, mutatjuk mivel kedveskedj a családnak ezen a reggelen.
Itt sem hagyunk tippek nélkül, mutatjuk mivel kedveskedj a családnak ezen a reggelen.
2. A tojásnál maradva - sajtszószra ütve és friss pirítóssal kanalazva fenséges és szupergyors reggeli készülhet belőle, akárcsak muffin formában, bacon „kabátba” tekerve.
3. Bolondulsz az újhagymáért? Akkor neked ajánljuk ezt a különleges leves receptet, amiben a pikáns zöldség mellett a krémsajt is nagy szerepet kap!
4. A gyerekeknél elkélne pár trükk arra vonatkozóan, hogyan vedd rá őket a bőséges reggelire? Készíts vicces díszítésű szendvicseket, találj ki mókás karaktereket és fonj köréjük történetet – a Sonkaállatkákról és Tojásnyusziról szóló mese alatt szinte észrevétlenül fogyasztják majd el a gyerkőcök a finomságokat!
Ha már az ételeknél tartunk – tudtad, hogy régen a fiatal lányok egy ún. komatállal pecsételték meg a barátságukat? Húsvéthétfőn vagy fehérvasárnap egy nagy kosarat megpakoltak minden földi jóval – sonkával, kaláccsal, borral és tojásokkal, egy szép kendővel letakarták, majd átmentek barátnőjükhöz átadni a kedvességet – a tálat illő volt egy még nagyobb és díszesebb kosárral viszonozni. A csere után már csak tegezték és komának szólították egymást, így fűzve szorosra a kettejük közti kapcsot.
Ha nem is egy jókora kosárral állítanál be legjobb barátaidhoz, a húsvéti – idén négynapos - hétvége szuper alkalom arra, hogy összeüljetek online és egyetek-igyatok, miközben jókat beszélgettek. Szeretnél kedveskedni a családodnak valami finomsággal, de nem tudod, mit készíts a nagy sürgés-forgásban? Ebben a receptben hozunk neked egy tuti tippet, amit egyszerűen és gyorsan elkészíthetsz.
Sokan szeretjük a kalácsot is, ami szintén a húsvét egyik elengedhetetlen kelléke, de ha a klasszikus lekváros verzión túl kipróbálnál valami újdonságot is, akkor ajánljuk figyelmedbe ezt a sajtos kalács receptet.
Szintén a húsvéthoz köthető régi népszokás a hajnalfa állítása, ami nem más, mint egy színes szalagokkal díszített fenyőág, amit a fiatal férfiak tűztek ki - jelenlegi vagy jövőbeli - kedvesük kapujára – hasonlóan a májusfa állításához.
Ezt a szokást ma már nem igen lelhetjük fel, de barka ágat biztosan te is díszítesz, valamint friss virágokat, nárciszt és tulipánt is szívesen raksz ilyenkor a lakásba, jól sejtjük? A barka a népi hiedelmek szerint elűzi a rontást és a betegségeket, de, ha csak gyönyörködnél benne és tojásfát készítenél belőle, azt is megértjük.Mivel díszítsd még a lakást húsvétkor?
1. A papírboltokban számtalan különböző színű és mintájú dekorpapírt találsz, vágj ki belőlük tojás vagy nyuszi formát és rögzítsd őket vastagabb cérnára vagy kötözőre, így mutatós füzér lesz belőlük, amit például a könyvespolc alá ragaszthatsz. A nyuszikra farkincát is készíthetsz – színes fonalakból csinálj egyszerű pom-pomokat, ragaszd őket a helyükre és voilá!
2. Ha pedig a gyerkőcöknek kedveskednél, használd fel régi zoknijaidat, tömd ki vattával, vagy valamilyen töltő anyaggal, filc anyagból készíts nekik fület, pom-pomból nyúlfarkincát, a szemek pedig legyenek gombokból – kötözz, ragassz, varrj és már kész is az új kedvenc játékállatka, amit akár ajándékba is adhatsz.
Tudtad?
Az óvodából biztosan ismered a Bújj-bújj zöldág kezdetű mondókát, de azt is tudod, honnan ered? Régen szokás volt virágokból és faágakból „zöld ágat” készíteni, amelyet szalagokkal díszítve a falu lányai és legényei a két szélén megfogtak, ebből kaput formáltak, majd kézenfogva párosával átsétáltak rajta, a Bújj-bújj kezdetű dalocskát énekelve, végig az egész falun. Ezt a szokást zöldág-járásnak hívták.
A felsorolásból persze a locsolkodás sem maradhat ki. A víz a húsvéti ünnepkörben életerőt, megújulást, megtisztulást jelenti – ezért járnak a férfiak a lányokhoz, könyörtelenül megöntözve őket, nehogy elhervadjanak. Ha te sem szeretnél elhervadni, akkor mutatunk pár tippet arra, mivel kedveskedhetsz a locsolóknak.
A vendégváró ételeknél előnyös, ha kis falatkákként, könnyen fogyasztható formában gondolunk rájuk. A legtöbben ilyenkor süteményekkel készülnek, de ha a kevésbé édesszájúakra is gondolnál, akkor készíts sajtos csigát vagy akár bolognai szószzal töltött kosárkákat – egészen biztos, hogy felüdülés lesz a megszokottól eltérő ízekkel találkozni a nagy locsolásban megfáradt vendégeknek.