Kezdjük egy sütőtök kisokossal, hiszen a sütőtök önmagában, sütőben elkészítve is remek csemege!
Vágd félbe a sütőtököt, távolítsd el a magokat és a rostokat, majd helyezd a félbevágott részeket egy sütőpapírral borított tepsire. Sütés előtt olívaolajjal is meglocsolhatod a felületét. Süsd előmelegített 180-200°C-os sütőben 45-60 percig, amíg meg nem puhul. Egy villa vagy kés segítségével szúrj bele a sütőtök húsába. Ha könnyen áthatol rajta, és a belső része puha, akkor a sütőtök elkészült.
A friss, egész sütőtök hűvös, száraz helyen akár 2-3 hónapig is eltartható. A felvágott sütőtök hűtőben, jól záródó edényben 3-5 napig tárolható.
A sütőtök magjait ne dobd ki! A magokat megtisztíthatod, majd kevés olajjal és sóval meghintve pirítsd 150-160°C-on 20-30 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.
Érdemes a sütőtököt fűszerezni, például sóval, borssal vagy akár kevés mézzel is ízesítheted sütés előtt. Egész szezonban élvezhetitek ezt a remek alapanyagot változatosan fűszerezve.
Fahéj: Klasszikus édes fűszer, amely kiemeli a sütőtök természetes édességét, különösen desszertekhez és édesített sütőtök ételekhez.
Szerecsendió: Gazdag, meleg ízvilága miatt remek kiegészítője a sütőtöknek, különösen, ha krémes levesekben vagy pürékben használod.
Gyömbér: Friss vagy őrölt formában is nagyszerű, mert enyhe csípősségével izgalmassá teszi a sütőtök édes ízét.
Szegfűszeg: Intenzív, édes-fűszeres íze tökéletesen illik az őszi sütőtökös ételekhez, különösen pitékhez és süteményekhez.
Kakukkfű: Sós ételekhez, például sütőtökös köretekhez vagy salátákhoz nagyszerű választás. A frissessége jól ellensúlyozza a sütőtök édességét.
Fokhagyma: Sütőtök krémlevesekben vagy sós ételekben a fokhagyma jól kiegészíti a sütőtök lágyabb ízét.
Chili vagy cayenne bors: Ha egy kis pikánsságot szeretnél adni a sütőtöknek, a chili tökéletes választás. A csípősség jól harmonizál a sütőtök édességével.
Kömény: Sós, fűszeres ételekben, például sütőtök curryben vagy sós pürékben remekül működik.
A krémleveseket még ízletesebbé teheted pár trükkel. Pirítsd meg a sütőtököt főzés előtt! A sütőtököt vágd fel és süsd meg a sütőben 180-200°C-on, mielőtt levesbe tennéd. A sütés során karamellizálódnak a természetes cukrok, ami mélyebb, édesebb ízt ad a levesnek.
Ha szeretnél sűrűbb levest, adj hozzá egy-két darab krumplit vagy sárgarépát. A főzés után ezek könnyen pürésíthetők, és természetesen sűrítik a levest anélkül, hogy túl sok tejszínt vagy tejfölt kellene hozzáadnod. Extra tippként egy kis kókusztej a végén még krémesebbé teheti a levesed.
A pikáns, erős ízű gorgonzola remekül illik a sütőtök krémességéhez. Próbáld ki ezt a kombinációt mindenképp!
A sütőtök nem csak levesekhez kiváló alapanyag. Készíthetsz belőle tésztaszószt, pizza feltétet, humuszt, rizottót, de felhasználhatod süteményekhez is bátran. Kedvcsinálónak íme egy finom rakott sütőtök recept, amely egyszerűen elkészíthető és tökéletes az őszi-téli időszakra.
Őszi rakott krumpli, amit a csirkemell tesz még laktatóbbá. Használhatsz hozzá vegyesen hagyományos burgonyát vagy édesburgonyát is.