Az almahéj kiváló házi almaecet készítésére, egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, csak a következő hozzávalókra van szükséged:
Hogyan tovább? Tedd az almahéjakat az üvegbe, önts hozzá langyos vizet és előzetesen felolvasztott cukorból készült cukorszirupot, fedd le az üveget egy gézlappal és gumizd be a tetejét egy befőttes gumival. Tedd félre egy száraz, sötét de meleg helyre. Fontos, hogy a héjak és magok mindig teljesen el legyenek fedve vízzel (máskülönben bepenészedhetnek), ezért érdemes napi kétszer megkeverni az üveg tartalmát. Körülbelül 14 nap az erjedési idő, ekkor savanyodik meg az ecet. Egy szűrő segítségével szűrd le az ecetet, úgy, hogy a héjak és magok ne kerüljenek bele. Ha teljesen tiszta ecetre vágysz, használj a szűréshez gézlapot vagy kávéfiltert. Az elkészült almaecetet tárold egy hasonló befőttesüvegben vagy csatos üvegben, fénytől védett helyen.
Az elkészült almaecetet felhasználhatod a mindennapi főzés során, hozzáadva egy kicsit a:
Az almaecet hozzáadása fokozza az ételek ízét, édesebbé teszi a desszerteket. Italokat is ízesíthetsz a házi készítményedből, viszont tisztán nem alkalmas a fogyasztásra! Hígítsd fel vízzel és házi szörppel, esetleg mézzel, és már fogyaszthatod is! Végezetül egy finom italt kapsz.
Most már tudod, hogyan használd fel, a megmaradt almahéjakat, magokat. Meríts ötleteket a többi maradékmentő cikkünkből is!