A hazai konyha nyári klasszikusa a lecsó. Nem kell messzire menni, hogy lásd, ez egy igazán jól variálható finomság, mert a magyar konyha is számos változatát ismeri. Van, ahol kolbásszal, tojással vagy rizzsel készítik. Rotyoghat serpenyőben, fazékban, bográcsban is.
A nyári gyors ebédek, vacsorák gyakori szereplője. Gondolj rá úgy, hogy szuper étel a hűtő és a kamra elfeledett, de még felhasználható kincseinek a megmentésére. A lecsó lehet a legjobb barátod nyáron, hogy csökkentsd az élelmiszer-pazarlást.
A kicsit fonnyadtabb vagy éppen megmaradt zöldségekkel bátran gazdagíthatod a lecsód. Maradt egy fél cukkini a grillezés után, túl sok hagymát vágtál fel tegnap a rakott ételhez? Picit puhább már a paradicsom, inkább főzni való? Már mehetnek is a lecsóba. Könnyebbség, ha van otthon MAGGI Lecsó alap, így tényleg az sem baj, ha valami pont nincs otthon, a lecsó ízvilága és a finom sűrű szaft garantált.
Hogy igazán bátran variálj a hozzávalókkal, itt van pár nemzetközi lecsó inspirációnak!
A ratatouille-ban zöldségben nincs hiány! A nálunk is alap paprika és paradicsom mellé a franciáknál a padlizsán és a cukkini kerül a lecsóba. Paprikából inkább a húsosabb kaliforniait használják.
Ez egy igazi mindent bele étel burgonyával és sok-sok zöldséggel. A fűszerezése nagyon hasonló a magyar ízléshez. A spanyol módit érdemes eltanulni: főételnek tálalnak mellé tükörtojást és sonkát, de eszik a pisto-t köretként vagy akár tésztaétel töltelékeként is. Spanyolhonban gyakran nagy adagban, készítik eszik langyosan, akár hidegen, és másnap melegítve is.
Ez az izraeli lecsós, tojásos étel fűszerezésében izgalmasabb, mint a mi klasszikusunk. Remek változata a lecsónak, ha változatosságra vágysz, és ha látványosan szeretnél tálalni. Az otthon talált zöldségek mellett a mediterrán ízhatásért koriandert és római köményt használj. Korianderzöldet le tudsz fagyasztani, így ezt sem kell vadászni, ha ízutazást tennél a shaksuka vidékére. Emellett a koriandert petrezselyem zölddel is kiválthatod.
Sütőben vagy serpenyőben is elkészíthető általában húsos egytálétel. Többféle hússal készítik, ez az étel tökéletes ahhoz, hogy a hűtőből gyorsan feldolgozz maradék húsokat, akár vegyesen. A hagyma, a paprika és a paradicsom az alap itt is, de bátran teheted laktatóbbá burgonyával, padlizsánnal. Cseréptálban rotyogtatva a kockára vágott húsokkal a zöldségek kb. másfél óra alatt elkészülnek, érdemes kipróbálni ezt az elkészítési módot.