Használd ki, hogy most kapható frissen a spenót. Sokféleképpen elkészítheted, érdemes több receptet kipróbálnod. Tésztákban, salátákban, ragukban vagy rakott ételekben is ízletes lesz. Friss spenóttal főzve megmarad a zöldség ropogós, friss állaga, rugaszkodj el most a klasszikus spenótfőzeléktől.
Ha intenzívebb ízű spenótra vágysz, akkor keresd a sötétebb, fodrosabb levelűt a piacon vagy a zöldségesnél. Ha sima levelűt találsz, akkor lágyabb, kevésbé karakteres ízt várhatsz majd tőle. Ha elvesztették a levelek a fényüket vagy foltosak, akkor már ne vedd meg. Hűtőszekrényben, mosás nélkül legfeljebb 4-5 napig áll el a frissen vásárolt spenót. Ha gyors recepteket keresel a hűtőben várakozó spenóthoz, akkor próbáld ki felfújtunkat vagy sós palacsintánkat.
A spenóttól nem leszel egyszerre Popeye, de ásványi anyag és vitamin tartalma miatt érdemes beépítened étrendbe. Ehhez válogass további spenótos receptjeink közül!
A friss zöldborsót különleges édes íze és ropogós textúrája igazi ínyencséggé teszi. Nem érdemes hosszan főzni, mert a borsószemek először megpuhulnak, de hamar újra keményedni kezdenek.
Ha zöldborsót vásárolsz frissen, a kemény, élénkzöld héjú borsót válaszd. Ha a zöldborsó héja foltos vagy nyálkás, ne vedd meg. Érdemes minél hamarabb felhasználni, mert tárolás közben veszít a jellegzetes édeskés ízéből. Mosás nélkül, hűtőben 1-2 napig eltartható, a legjobb, ha ilyenkor papírzacskóba teszed.
A spárgát frissen csak pár hétig élvezheted. Attól függetlenül, hogy zöld vagy fehér spárgát választasz, lényeges, hogy csak friss, kiváló minőségű zöldséget vegyél. Ellenkező esetben az étel kellemetlen állagú és rágós lesz. Az ideális spárga fényes és roppanós. A kókadt, száraz darabokat nem érdemes felhasználni.
Akkor jársz a legjobban, ha a vásárlás napján elkészíted, de nedves ruhába csavarva 1-2 napig eláll a hűtődben.
Miután megmostad a spárgát, távolítsd el a szár alját. Egyszerűen hajlítsd meg a szárat, és a fás rész magától eltörik. A letört részt kidobhatod. A zöld spárgát nem kell hámozni, de a fehér szárát (a fej kivételével) késsel vagy krumplihámozóval hámozd meg.