Gondolkoztál már azon, hogy miért szárad ki gyorsan néhány kenyér vagy miért kezd el penészedni annak ellenére, hogy mindegyiket pontosan ugyanúgy tárolod? Nos, a különbség leginkább az összetevők eltérő arányában (tej, zsír, élesztő, gabonafélék) keresendő. Az élesztővel készült búzakenyér általában hamar kiszárad, míg a rozslisztből sült kenyér puha és hosszabb ideig nedves marad, de ha helytelenül tároljuk, penészedni kezd. Ugyanez igaz a vegyes sütőipari termékekre, azaz a különböző liszt kombinációkból, pl. búzából, rozsból, tönkölyből álló termékekre is.
A teljes kiőrlésű búza- és rozslisztből készült termékek őrzik meg leghosszabb ideig frissességüket. A megfelelő ízt és puhaságot akár több napig is megőrizhetik.
A kenyér tárolására leginkább egy olyan doboz alkalmas, amely fából, kerámiából vagy acélból készült. A megfelelő légáramlás biztosítása érdekében kis lyukakkal kell rendelkeznie. Ideális esetben a tárolódobozt a hőforrásoktól, pl. sütőtől, tűzhelytől, radiátortól távolabb kell elhelyezni. Kerüljük az ablak közelségét is, mert a nap sugarai felmelegíthetik a tartót, és így felgyorsíthatják a kenyér kiszáradását. Azt is érdemes észben tartani, hogy rendszeresen mossuk el a kenyér tárolására használt dobozt mosószeres vízben, amely segít tisztán tartani a doboz belsejét, és megakadályozza a szennyeződések felhalmozódását.
A friss és egész kenyereket tekerjük lazán konyharuhába vagy helyezzük légáteresztő vászonzsákba. A magvas típusú bucikat, vekniket tárolhatjuk papírzacskóban. Jó, ha tudjuk, a magasabb zsírtartalmú kenyerek, mint például a vajjal készültek, megfesthetik a kenyérdoboz alját, így célszerű konyharuhát vagy fóliát helyezni a pékáruk alá. A kakaós csiga, croissant és más leveles, édes péksütemények gyorsan száradnak, így érdemes mielőbb elfogyasztani és addig is papírzacskóban tárolni.
Általában a kenyér akkor marad a legtovább friss, ha száraz, szobahőmérsékletű helyen tároljuk, azaz 18-22 oC között. A túl hideg környezet keményebbé teszi a sült árukat. Kivétel a toast kenyér, amelyet általában szeletelve, műanyag zacskóba csomagolva veszünk. Ez a fajta hosszabb ideig puha marad, és megőrzi frissességét, ha a hűtő legfelső polcán tároljuk.
Mindenkivel előfordul néha, hogy túl sok kenyeret vesz, és nem úgy fogy, ahogy várta. Ilyenkor jó megoldás a kenyér frissen tartására, ha lefagyasztjuk. Tedd a kenyeret, kiflit vagy zsemlét egy műanyag zacskóba, szorosan zárd le, majd rakd a fagyasztóba, ahol akár több hónapig is állhat. Milyen típusú kenyér alkalmas fagyasztásra? Az alacsony hőmérsékletet legjobban a kovászos és rozslisztből készült termékek tolerálják, mivel ezeknek magasabb a víztaralma és tömörebb a tésztájuk. Az élesztős búzakenyér fagyasztását inkább kerüljük, mert miután kivesszük a fagyasztóból, a héja könnyen széteshet.
Ha mégis megmaradt egy darab kenyér, akkor sincs minden veszve még. Ne dobd ki, hanem keress olyan receptet, amihez pirítós dukál, így új életet adhatsz a már nem éppen friss kenyérnek, és nem mellesleg egy finom fogást a családnak vagy a vendégeknek.
Próbáld ki ezeket a recepteket:
Tepsis rakott kenyér: Ezzel a kreatív ötlettel - és a MAGGI Rakott tészta alappal - most akár a szikkadt kenyérből is ínycsiklandozó étel készülhet. Érdemes kipróbálni!
Édesburgonya krémleves zöldfűszeres pirítóssal: Az édesburgonya kellemes gesztenyés íze jól illik a szintén édeskés lilahagymához, a forró, vajas bazsalikomos pirítóssal pedig még inkább kihozhatjuk az ízeket ebből az izgalmas fogásból.
Gombás pirítós: A hideg téli estéken nem is várhatnánk finomabb falatkákkal a vendégeket, mint ez a forró gombás pirítós, amit borsikafűvel vagy kakukkfűvel egyaránt ízesíthetünk.