A kamrában megmaradt krumpli esetén is érdemes ellenőrizni, hogy milyen fajta van éppen otthon, mert nem mindegyik alkalmas sütésre. Többféle típusú burgonya létezik: az A típusú – salátának való, nem szétfővő - általában zöld jelöléssel, ideális saláták, rakott ételek, és levesek készítéséhez. A B típusú (piros) általános célú burgonya, amelyik a leginkább alkalmas a chips elkészítésére. Ez a fajta ugyanis lisztesebb, és emiatt kiválóan használható főzésre vagy sütésre. Az utolsó fajta, a C típusú (barna) burgonya, lisztes húsú, laza szerkezetű, így könnyebben szétesik a főzés során, ezért a legalkalmasabbak tésztás ételekhez, töltelékhez, chipshez és sült krumplihoz.
A házi burgonyachips elkészítéséhez B vagy C típusú burgonyát érdemes tehát elővenni.
Tegyük a közepes burgonyákat egy tálba, ha nagyjából egyforma méretűeket választunk, akkor az összes burgonya egyenletesen tud sülni. Válasszunk egészségesnek tűnő gumókat, foltok vagy károsodás jelei nélkül. Kerüljük a kiszáradt vagy puha darabokat és azokat, amelyek héja már ráncos. Előfordulhat, hogy a helytelen tárolás vagy mechanikai sérülés hatására, bizonyosok toxinok túltermelődhetnek, ennek jele, ha a burgonya megzöldül és kicsírázik. Ilyenkor már nem szabad elfogyasztani a burgonyát.
A házi chipsek elkészítése nagyon egyszerű, és nem sok időt vesz igénybe. Egy adag előkészítése alig negyedóra, és maga a sütés is csak 3 perc. Hámozzuk meg a burgonyát, és alaposan öblítsük le. Vágjuk őket vékony szeletekre. Ezt megtehetjük késsel, de ne feledjük, hogy az egyes szeleteknek többé-kevésbé azonos vastagságúnak kell lenniük. Az egyforma méretű szeleteket aprítóval vagy reszelővel is csinálhatjuk.
Óvatosan mossuk át a felaprított gumókat hideg vízben, amíg tiszták nem lesznek. Így megszabadulunk a lehető legtöbb keményítőtől, kellemesen ropogóssá téve a chipset. Töröljük meg alaposan a burgonyaszeleteket papírtörlővel, hogy az olajba helyezésnél az olaj ne fröccsenjen ki. Válasszuk szét az összetapadt darabokat. Egy serpenyőben vagy egy olajsütőben melegítsük az olajat kb. 180°C-ra. Tegyünk bele annyi krumpli szeletet, hogy az olaj éppen ellepje. Süssük a szeleteket 3 percig, óvatosan kevergetve, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy egyik sem tapad a másikhoz. Öntsük a kész burgonya chipseket egy tálba, amit előezesen konyharuhával vagy papírtörlővel kibéleltünk, sózzuk és keverjük össze óvatosan. Fontos azonban, hogy bő olaj használata helyett elkészíthetjük a burgonyaszirmot sütőben is. Bátran próbálkozhatunk más zöldségekből is chipset készíteni. Ízletes mixet kaphatunk, ha céklát, répát, zellert is teszünk a krumpli mellé.
Az otthoni sütőnkben is készíthetünk burgonyachipset. Vágjuk a mosott, szárított gumókat vékony szeletekre. Mossuk meg a szeleteket folyó víz alatt, majd tegyük őket egy vízzel teli tálba, és hagyjuk őket állni további 10 percig, hogy megszabaduljunk a lehető legtöbb keményítőtől. Töröljük át a burgonya szeleteket egy száraz papírtörlővel, és tegyük őket egy tálba. Először kenjük meg a szeleteket olajjal, majd szórjuk meg sóval, és fűszerezzük kedvenc fűszereinkkel (curry, őrölt paprika, bors, rozmaring). Eközben a sütőtálcát béleljük ki sütőpapírral, tegyük a sütőbe, és melegítsük fel 200°C-ra. Amikor a tálca forró, óvatosan vegyük ki, majd szórjuk szét a burgonyaszeleteket, ügyelve arra, hogy ne tapadjanak össze. Tegyük a tálcát a sütőbe, és 10-15 percig süssük, amíg aranybarna és tökéletesen ropogós nem lesz. Önálló snackként vagy mártásokkal kiegészítve tálalhatjuk.