Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Keresés Keresés
  • Receptek Receptek
  • Termékek Termékek
  • Maradékmentő ötletek Maradékmentő ötletek
  • Tippek és Ötletek Tippek és Ötletek
  • Hírek Hírek
  • MyMenu Plan Menütervem
  • A Maggiról A Maggiról
  • Bejelentkezés Bejelentkezés
  • Alapok
  • Finom Falatok
  • Instant levesek
  • Instant tészták
  • Kockák
  • Levesek
  • Poharas készételek
  • Ételízesítők
  • Üveges szószok
  • Összes termék
  • Pirított tészta friss hozzávalókkal
Maggi
Maggi
  • Keresés Keresés
  • Receptek Receptek
  • Termékek Termékek
  • Maradékmentő ötletek Maradékmentő ötletek
  • Tippek és Ötletek Tippek és Ötletek
  • Hírek Hírek
  • MyMenu Plan Menütervem
  • A Maggiról A Maggiról
  • Bejelentkezés Bejelentkezés
  • Alapok
  • Finom Falatok
  • Instant levesek
  • Instant tészták
  • Kockák
  • Levesek
  • Poharas készételek
  • Ételízesítők
  • Üveges szószok
  • Összes termék
  • Pirított tészta friss hozzávalókkal

Az ázsiai konyha különlegességei: Fűszerek, ízek és trükkök

Nézzünk meg néhány népszerű konyhát és azok jellemző alapanyagait, ételeit! 

Az ázsiai konyha színes, tele van olyan ízekkel, amiket más kontinenseken alig találni, és izgalmas gasztronómiai utazásra invitálnak. 

Indiai konyha, a fűszerek birodalma

Az indiai ételek alapja a rengeteg fűszer. A curry, garam masala, kurkuma, római kömény és kardamom mind hozzájárulnak az intenzív ízekhez, de ezeket ma már könnyen beszerezheted ázsiai boltokban. Az indiai konyhában gyakran használnak tisztított vajat (ghít), ami különleges, telt ízt ad az ételeknek, emellett jellemzőek a joghurttal, friss sajttal (paneer) készülő ételek.

Az egyik legismertebb étel a csirke tikka masala, közkedveltek a különféle curry-k, de a vegetáriánusok kedvence, a dahl (lencse egytálétel) is népszerű. Érdemes megismerkedni a naan kenyérrel is, ami egy puha, levegős indiai lepénykenyér. Hagyományosan tandoori kemencében sütik, de serpenyőben is elkészíthető. Tökéletesen kiegészíti a fűszeres ételeket, és könnyű mártogatni.

Konyhai trükk: Így készítsd el 3 lépésben a naan kenyeret otthon

  1. Gyúrd össze a tésztát: Keverj össze 250 g lisztet, ½ tk. sót, ½ tk. sütőport, ½ tk. cukrot, 6 g porélesztőt, 100 ml langyos vizet, 2 ek. joghurtot és 1 ek. olajat. Dagassz belőle lágy, de nem ragacsos tésztát, majd takard le, és hagyd pihenni 1 órát.
  2. Nyújtsd ki és süsd meg: Oszd a tésztát 4-5 egyenlő részre, majd nyújtsd ki őket ovális formára. Sütés előtt sriccelj pár csepp vizet rá. Egy száraz, forró serpenyőben süsd meg mindkét oldalát kb. 1-2 percig, amíg felpúposodik és foltokban megpirul.
  3. Ízesítsd és tálald: Kenheted megolvasztott vajjal, fokhagymás vajjal vagy megszórhatod korianderrel. Melegen tálald curryhez, hummuszhoz vagy akár magában is!

northern-thai-food-spicy-curry-noodles-soup-with-royalty
 

Japán konyha, az egyszerűség művészete

A japán konyha letisztult, az alapanyagok minősége áll a középpontban. A szójaszósz, miso (fermentált szójabab püré), mirin (főzésre használatos rizsből készült bor) és dashi (hal alaplé) alapvető összetevők. A legismertebb ételek közé tartozik a sushi, a ramen és a tempura.

A tempura az egyik legismertebb japán étel, amelyben különféle zöldségeket, garnélát vagy halat ropogós bundában sütnek ki. Az igazi tempura titka a könnyű, levegős tészta és a megfelelő hőmérsékletű olaj. A tésztát jéghideg vízből, lisztből és tojásból keverik, de nem szabad túlkavarni, mert ettől nehéz lesz. Az alapanyagokat vékonyra vágják, belemártják, majd forró (170-180°C-os) olajban aranybarnára sütik. Fontos, hogy a hozzávalók szárazak legyenek, mert a nedvesség miatt a bunda nem lesz ropogós.

Konyhai trükk: 3 tipp az otthoni sushi készítéshez

  • Használj jó minőségű rizst! - A sushi alapja a megfelelő állagú, enyhén ecetes rizs. Érdemes kifejezetten sushi rizst venni, amit alaposan moss át, majd főzz meg pontosan az előírások szerint.
  • Nedves kézzel dolgozz! - A rizs nagyon ragadós, ezért mindig tarts kéznél egy kis ecetes vagy sós vízzel teli tálat, hogy a kezedet és a késedet benedvesítve könnyebben tudd formázni a sushit.
  • Ne töltsd túl! - A makik és nigirik esetében kevesebb is elég. Ha túl sok tölteléket teszel bele, nehéz lesz feltekerni vagy szépen formázni, és könnyen széteshet.
northern-thai-food-spicy-curry-noodles-soup-with-royalty


 

Thai konyha, az édes, savanyú, keserű, csípős és sós harmóniája

A thai ételek ízei tökéletes egyensúlyban vannak. A kókusztej, chili, citromfű, kaffir lime levél, galanga (kínai gyömbér) és halszósz (fűszerezési alapanyag erjesztett halból és sóból) gyakori az ételekben. A pad thai, a zöld curry és a tom yum leves a legnépszerűbb fogások.

A pad thai Thaiföld egyik legismertebb étele, bár inkább Európában lett igazán népszerű. Nem egy ősi fogás, hanem az 1930-as években született, amikor a thai vezetés egy jellegzetes, nem kínai hatású nemzeti ételt akart megalkotni. Ez a pirított rizstészta az édes, sós, savanyú és csípős ízek tökéletes egyensúlyát hozza, mogyoróval, zöldségekkel, hússal vagy hallal. Pálmacukor, tamarind-paszta, halszósz és szárított garnéla teszi igazán különlegessé.

Konyhai trükkök: 3 tipp az autentikus thai ételek otthoni elkészítéséhez

  • Az igazi thai ízvilág titka a friss és eredeti hozzávalókban rejlik. Használj galangát, tamarindpasztát és halszószt - ezeket már sok ázsiai boltban vagy online is be lehet szerezni.
  • A thai ételek az édes, sós, savanyú és csípős tökéletes harmóniájáról szólnak. Ha főzöl, mindig kóstolj, és igazíts az ízeken halszósszal (sósság), pálmacukorral (édesség), tamarinddal vagy lime-lével (savanyúság), valamint csilivel (csípősség).
  • Főzz gyorsan és magas hőfokon! A thai ételek nagy része wokban készül rövid idő alatt, erős lángon. Készíts elő mindent előre, mert amikor elkezdesz főzni, gyorsan kell dolgoznod - így az ételek frissek, ropogósak és ízgazdagok maradnak.

Minden konyhának megvan a maga varázsa, és ha néhány trükköt ellesel, otthon is érdemes elkészíteni ezeket az egzotikus fogásokat! Jó ismerkedést az ázsiai konyhával!

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK
  • ADATVÉDELEM
  • KAPCSOLAT
  • NESTLÉ.HU
  • NESTLÉ - ÍGY TELJES AZ ÉLET