Tudod, hogy mi is az a maradékmentés? Esetleg nem vagy benne biztos, hogy mit jelent a gyakorlatban, és hogy hogyan kapcsolódik a főzéshez? Közel 50%-a a megkérdezett* vásárlóknak rendszeresen vagy alkalmanként arra kényszerül, hogy kidobjon alapanyagokat, maradék ételt, miközben ezek egy kis kreativitással még könnyedén felhasználhatóak lennének. Akár már néhány összetevőből is elkészíthető egy izgalmas étel. Ha fontos számodra a környezettudatosság és az újrahasznosítás, akkor biztosan érdekesnek találod majd maradékmentő ötleteinket.
Pontos kifejezés nincs magyarul a zero waste koncepcióra. Ez egy nagyon átfogó elképzelés, amely nem csak arra korlátozódik, hogy ne pazaroljunk, hanem teljes mértékben használjunk fel mindent, ami rendelkezésre áll. A zero waste megvalósítása, még ha a gyakorlatban lehetetlen is, a maradékmentéssel bátran próbálkozhatunk, hogy az otthon megmaradt alapanyagainknak egy második életet adjunk, akár szokatlan módon is. Néha a no waste kifejezéssel is találkozhatunk, ami pontosan ugyanazt jelenti, mint a zero waste.
Ha fontos számodra a pazarlásmentes életmód, akkor kerüld az eldobható csomagolást, és ne vásárolj felesleges dolgokat, amire nincs is igazán szükséged. A maradékmentesség egy tudatos életmódot jelent, amely mindennapi területeket érint, mint például vásárlási, főzési és étkezési szokásaink. Ha még bővebben olvasnál a témában, kattints ide!
Azt, hogy mit is jelent a maradékmentés, már tudjuk. De hogyan alkalmazhatjuk ezt a konyhai gyakorlatban? Amikor azon gondolkozunk, hogyan használhatnánk fel maximálisan az otthon megmaradt alapanyagainkat, több lehetőség is kínálkozik. Bár elsőre furcsának tűnhet, de próbáld meg legközelebb a zöldségek feleslegesnek tűnő részeit is hasznosítani, és egy finom házi pestót készíteni belőle. De a maradékmentés jelentheti azt is, hogy olyan ételeket készítünk, mely során figyelembe vesszük, hogy éppen milyen közeli lejáratú , felhasználásra váró hozzávalók vannak a hűtőszekrényünkben vagy a kamránkban.
Igazán látványos ételek készülhetnek a maradékmentő ötletekből is!
A maradékmentő fogások készítése a megfelelő, környezettudatos hozzáállás a mindennapok során. Illetve ezekkel az egyszerű, de mégis ínycsiklandó receptekkel időt is spórolhatsz. Ha csak néhány alapanyag van éppen otthon kéznél, akkor is készíthetsz valami ízleteset anélkül, hogy elmennél bevásárolni.
Lássunk néhány tuti maradékmentő vacsora ötletet:
Rakott tészta - Ez a rakott tészta mindig jó választás, ha a megmaradt zöldségekből készítenél egy laktató meleg fogást, akár hússal, akár anélkül. És hogy mi kerül bele? Répa, gomba, paradicsom vagy zöldborsó? Rád van bízva!
Csirkés rakott tészta - Egy kivételesen étvágygerjesztő recept, ami remek ötlet lehet családi ebédre vagy vacsorára is. A csirkés rakott tészta gyors, egyszerű, laktató, és szinte biztos, hogy újra és újra el fogod készíteni, de variáld mindig kedvedre az éppen otthon elérhető alapanyagokkal.
Spenótos rakott tészta - Mi az? Zöld, egészséges és ezzel a recepttel már nem csak Popeye kedvence lesz. Hát persze, hogy a spenót! Dobd fel vele a megmaradt tésztát és készíts belőle egy igazán finom fogást, sajttal! Garantáltan mindenkinek ízleni fog!
Fűszeres tepsis burgonya - Ezzel a tepsis krumpli recepttel még a vendégeket is megkínálhatod, garantált a siker! Ha a darált húst, virslire vagy kolbászra cserélnéd, hogy megmentsd a maradékot, kezdj hozzá bátran!
Ez csak néhány példa, hogyan adhatsz új életet a megmaradt alapanyagoknak. Kísérletezz bátran, és szabd a hűtődben, kamrádban maradt hozzávalókhoz a receptet!
A környezettudatosság nem csak arról szól, hogy a műanyag csomagolást papírra cseréljük. A bolygónk által kínált erőforrások felelősségteljes felhasználása a konyhai folyamatokra is érvényes. Tervezz, vásárolj tudatosan és ahelyett, hogy kidobod a feleslegesnek tűnő vagy lejáratközeli alapanyagokat, inkább adj nekik egy új esélyt, amivel egyszerre egy ízletes ételt alkothatsz!
*Nestlé megbízásából készült online kutatás, 500 fős reprezentatív mintán, 2024. március