Ezt az ételt 4 adagra optimalizálták. A mennyiséget és az időt változtatni kell. Itt találhat további információkat a módosított adagméretekről:
Ha a mennyiségeket növelik, a sütési idő meghosszabbodhat, tehát nézd újra. Először takarékosan használjon vizet és fűszereket, majd később adjon hozzá további.
A kenyér hozzávalóit előző este kimérjük egy tálba, és nagyjából az egészet összekeverjük egy villa segítségével. Ezután összegyúrjuk. Letakarjuk egy konyharuhával, és éjszakára a hűtőbe rakjuk.
Reggel egy lisztezett deszkára borítjuk, picit átgyúrjuk, négy veknivé formázzuk, majd három helyen keresztbe, vékonyan bevágjuk a tetejüket. Sütőpapírral bélelt jénai tálba sorakoztatjuk őket, és bekapcsoljuk a sütőt a maximumra (kb. 230 fok). A kenyereket (egy kicsit a fedőt is lehet) lespricceljük vagy lekenjük vízzel.
Betesszük őket az ekkor még hideg sütőbe, és körülbelül 40 percig sütjük őket FEDŐ alatt! Ha letelt az negyvenen perc, akkor óvatosan leemeljük a jénai tetejét, és tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e már a tészta a közepükön is.
Ha nem, akkor még sütjük további tíz percig (ez akár több is lehet, nyilván sütőfüggő), ha igen, akkor újra lespricceljük a kenyeret, és arany barnára sütjük fedő NÉLKÜL!
Miután a kenyereket betoltuk a sütőbe, a pörkölthöz a hagymát üvegesre pároljuk egy fakanál zsíron, egy közepes fazékban, majd rádobjuk a húst valamint a pirospaprikát, és két-három percig pirítjuk a hússal.
Ezután felöntjük egy bögre vízzel, beledobunk a két MAGGI pörköltkockát, az egészet elkeverjük, majd takarékon főzzük, lefedve, míg a hús meg nem puhul.
Eleinte nem kell olyan sűrűn keverni, de mikor elkezd sűrűsödni, akkor már nekünk is gyakrabban szükséges kavargatnunk. Ha a hús jó puha, akkor még hozzákeverünk a sűrített paradicsomot, és összeforraljuk.
Jó sűrű pörköltünk keletkezik. Közben előfordulhat, hogy kell a vizet pótolnunk, ez húsfüggő, de csak annyit, amennyit muszáj, mert sűrű szaftot szeretnénk!
Már csak a tálalás maradt hátra! A kenyérkéket hosszára elvágjuk, belekanalazunk pörköltet, halmozunk rá csalamádét és/vagy csemegeuborkát felkarikázva, mehet bele a sajt, és már el is készültünk. Feldobhatjuk TV-paprikával is, vagy jófajta, méregzöld erős paprikával a csípős ízek kedvelőinek. Érdemes ezután félbevágni a cipókat, mert elég emberesek!