A gumós zeller nemcsak leveszöldségként használható, remekül működük sütve is, akár köretnek, akár zöldségmártogatósnak. A sütés által jellegzetes íze édeskés, diós jellegű lesz, így jól kiegészíti a fokhagymás fűszerezés és a házi majonéz.
Hozzávalók
4
adag
Ezt az ételt 4 adagra optimalizálták. A mennyiséget és az időt változtatni kell. Itt találhat további információkat a módosított adagméretekről:
A legjobb tippek és trükkök a testreszabott adagmérethez
Ha a mennyiségeket növelik, a sütési idő meghosszabbodhat, tehát nézd újra. Először takarékosan használjon vizet és fűszereket, majd később adjon hozzá további.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük – választhatunk légkeveréses funkciót is, ha rendelkezésre áll.
2. lépés
10 perc
A zellert meghámozzuk, hüvelykujjnyi hasábokra vágjuk és 1 dl olajba forgatjuk.
3. lépés
2 perc
A hasábokat sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen szétterítjük és megszórjuk a fokhagymás fűszerkeverékkel.
4. lépés
35 perc
35-40 percig sütjük, félidőnél kissé átforgatjuk.
5. lépés
5 perc
Közben elkészítjük a majonézt: a tojássárgáját habverővel összekeverjük a cukorral, mustárral, borssal, majd intenzív keverés közben, vékony sugárban, lassan hozzácsorgatunk 1 dl olajat. Hozzáadjuk a citromlevet és a finomra aprított kakukkfüvet is, majd lassan még egy 1 dl olajat keverünk hozzá. Ízlés szerint tovább sózhatjuk.
6. lépés
7 perc
A megsült zellerhasábokat tányérra szedjük és a házi majonézzel tálaljuk
1. lépés
6
A sütőt 200 fokra előmelegítjük – választhatunk légkeveréses funkciót is, ha rendelkezésre áll.
2. lépés
6
A zellert meghámozzuk, hüvelykujjnyi hasábokra vágjuk és 1 dl olajba forgatjuk.
3. lépés
6
A hasábokat sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen szétterítjük és megszórjuk a fokhagymás fűszerkeverékkel.
4. lépés
6
35-40 percig sütjük, félidőnél kissé átforgatjuk.
5. lépés
6
Közben elkészítjük a majonézt: a tojássárgáját habverővel összekeverjük a cukorral, mustárral, borssal, majd intenzív keverés közben, vékony sugárban, lassan hozzácsorgatunk 1 dl olajat. Hozzáadjuk a citromlevet és a finomra aprított kakukkfüvet is, majd lassan még egy 1 dl olajat keverünk hozzá. Ízlés szerint tovább sózhatjuk.
6. lépés
6
A megsült zellerhasábokat tányérra szedjük és a házi majonézzel tálaljuk